Kürtaj Nedir

Kürtaj, gebelik sürecinde istenmeyen gebeliğin isteğe bağlı sonlandırılmasına verilen addır. Yüzyıllardır uygulanan bir yöntem olan kürtaj her toplumda farklı yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde de çeşitli sebepler ile gebeliğin bitirilmesini isteyen kişiler; kürtaj yöntemini kullanarak, yasal olarak gebelik sürecini sonlandırabilirler. Ancak bu noktada, kürtaj işlemi için yasal bir süre belirlenmiştir. Bu noktada, kürtaj nedir ? ve nasıl uygulanmaktadır. Konusunda detaylı bilgi almak isteyen kişiler aşağıdaki yazımızı okuyabilir videolu Açıklamalarımızı izleyebilirler.

Kürtaj, gebelik sürecinde istenmeyen gebeliğin isteğe bağlı sonlandırılmasına verilen addır. Yüzyıllardır uygulanan bir yöntem olan kürtaj her toplumda farklı yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde de çeşitli sebepler ile gebeliğin bitirilmesini isteyen kişiler; kürtaj yöntemini kullanarak, yasal olarak gebelik sürecini sonlandırabilirler. Ancak bu noktada, kürtaj işlemi için yasal bir süre belirlenmiştir. Bu noktada, kürtaj nedir ? ve nasıl uygulanmaktadır. Konusunda detaylı bilgi almak isteyen kişiler aşağıdaki yazımızı okuyabilir videolu Açıklamalarımızı izleyebilirler.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

YouTube video

aysun-hoca-ultrason-min-768x1024

Kürtaj Ne Demek?

Kürtaj ne demek olduğu konusunda birçok farklı açıklama getirilmektedir ancak genel olarak istenmeyen bir gebelik durumunda gebeliğin sonlandırılması için yapılan cerrahi işleme kürtaj adı verilmektedir. Diğer bir ifade ile gebelik tahliyesi olarak da geçen kürtaj terimi, tıbbi literatürde daha çok gebelik terminasyonu şeklinde ya da dilatasyon küretaj olarak adlandırılmaktadır.

Halk dilinde ise çocuk aldırma olarak da geçtiği görülmektedir. Kürtaj teriminin içeriğine tam olarak bakıldığında, yalnızca çocuk aldırma olarak geçmediği anlaşılmaktadır. Kürtaj işlemi rahim içinin temizlenmesi görevi görmektedir. Rahim temizlenmesi yalnızca gebelik durumlarında değil, aynı zamanda adet kanamalarında oluşan düzensizlik ve rahim şeklinde oluşan bozukluklarda da uygulanabilmektedir.

Kürtaj Tarihsel Süreçte Nasıl Uygulanmaktadır?

Kürtaj yüzyıllardır istenmeyen gebelik durumları için kullanılan bir yöntemdir. Çocuk aldırma olarak düşünüldüğünde dünyanın farklı bölgelerinde farklı yöntemler kullanılarak uygulanan bir yöntem olan kürtaj, genellikle toplumsal olarak da sosyal, psikolojik ve dini etkilere maruz kalmıştır.

Her toplumda etik olarak algılanmasa da uygulamalar yapılmaya, bu konuda uzmanlaşan insanların yetişmesine devam edilmiştir. Kürtaj bazı ülkelerde her ne kadar yasaklansa da diğer ülkeler ile benzer oranlarda yapılmaya devam etmektedir. Ancak bu işlemler illegal olarak devam ettiği için bazı sağlık sorunları doğurmaktadır. Ülkemizde ise kürtaj yasal olarak gebeliğin 10. Haftasına kadar hak görülmektedir.

YouTube video

Kürtaj Hangi Durumlarda Uygundur?

Çocuk Aldırma işlemi bazı durumlarda annenin sağlığı için gerekli bir işlem olurken bazı durumlarda da istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması amacı ile yapılmaktadır. Kürtaj işlemleri gebeliğin sakıncalı olduğu bazı durumlarda, bebeğin kalbinin durması sonucu anne karnında ölmesi sonucunda, bebek için zararlı ilaç kullanımı zorunluluğunda, radyasyon gibi bebek sağlığını etkileyen durumlarda, anne adaylarının bebeği istememesinde, boş gebelik durumlarında ya da rahim içerisinde bir embriyo gelişiminin görülmemesi gibi durumlarda yapılmaktadır.

Bunun dışında kürtaj işlemi yalnızca çocuk aldırma olarak değil aynı zamanda, rahimde oluşan kalınlaşma durumlarında, anormal vajina kanamalarında, düzensiz regl oluşlarında ve rahim kanseri ile ilgili tanı koyma işleminde biyopsi yapılması için gereklidir. Bu nedenle kürtajın yapılma durumları tek bir nedene ya da duruma bağlı değildir.

Yasal Olarak Kürtaj Hangi Haftaya Kadar Uygundur?

Türkiye Cumhuriyeti ve diğer 73 ülkede yasal olarak bir hak olarak kabul edilen kürtaj uygulamasında belirli bir hasta sınırlaması koyulmaktadır. Bu haftaya kadar olan kürtaj işlemleri yasal olarak uygun görülürken o haftayı geçen uygulamalardan kaçınılmaktadır. Bu noktada ülkemiz içerisinde kürtaj uygulamaları için belirlenen hasta 10 şeklindedir.

Gebelik sonucunu eline alan ve bu gebeliği devam ettirmek istemeyen kişiler 10 hafta içerisinde bu gebeliği sonlandırmak zorundadır. Aksi halde yapılan kürtaj işlemi illegal bir sürece girmektedir. Diğer yandan zorunlu kürtaj işlemi gibi durumlarda gebeliğin sonlandırılması sağlık kurulu tarafından verilen karar hüküm görmektedir.

Daha açık bir ifade ile bebeğin kalbinin durmuş olması, yüksek dozda radyasyon uygulaması, zararlı ilaç kullanımı, embriyonun büyümemesi ve dış gebelik gibi sorunlarda anne sağlığı için kürtaj işlemi yapılabilmektedir. Bu noktada, kürtaj yasak mı sorusu için verilebilecek cevap hayır ancak çeşitli durumlara göre değerlendirilmektedir şeklinde olacaktır.

hamilelik-testi-680x510-min

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Gebelik sonlandırma hakkında genel bilgiler ve hangi durumlarda uygulandığı konusunda fikir sahibi oldukça sonra kürtaj nasıl yapılır sorusuna cevap aranabilir. Kürtaj işlemi bir nevi cerrahi bir operasyondur. Eski dönemlerde kullanılan aletlere bakıldığında küret adında sert metaller dikkat çekerken günümüzde bu işlem çok daha modern bir şekilde yapılmaktadır. Eski dönemlerde, tıptaki teknolojik gelişmelerin henüz bu denli yüksek olmadığı zamanlarda, küret adındaki sert metallerin rahim içerisindeki cenini kazıması işlemine kürtaj adı verilmekteydi.

Hem gebe olan kişi hem de bu işlemi yapan kişi için zor olan küretle kazıma, rahimde kalıcı sorunlar yaratabilmekteydi. Özellikle rahim içerisinde bulunan bölgelerde, aşırı kazıma işlemi olduğunda iç duvarların zarar görmesi ya da rahimde delinme gibi sorunlar ortaya çıkabilmekteydi. Bu nedenle de oldukça riskli bir hareket olarak değerlendirilmektedir. Günümüzde ise bu işlem çok daha kolay ve ağrısız bir şekilde yapılmaktadır.

Günümüzde Kullanılan Kürtaj Yöntemi Nasıl Yapılmaktadır?

Kürtaj yönteminin geçmişte nasıl olduğu ile ilgili bilgi yukarıda bahsedildiği gibidir. Günümüzde ise kürtaj yöntemleri çok daha kolay ve risk olmadan yapılmaktadır. Gerek teknolojik gelişmelerin sağlanması gerekse, tıptaki gelişmeler kürtaj işlemini çok daha kolay hale getirmiştir. Peki, günümüzdeki kürtaj işlemi hangi yöntem kullanılarak yapılmaktadır? Günümüzde kürtaj yöntemi vakum aspirasyon aracılığı ile yapılmaktadır. Tek kullanımlık bir kanül kullanılarak, rahim içinde gebelik materyali çıkartılmaktadır. Bu çıkarma işleminde ise karmen adından bir enjektör kullanılmaktadır.

doctor2-1-1024x1024-min-2

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj işlemi yaptıran bir kişi kürtaj nedir ve nasıl yapılmaktadır konusunda bilgi sahibi olduktan sonra kürtaj fiyatları ile ilgili aralığı merak etmektedir. Bu noktada, kürtaj fiyatları, genel bir madde üzerinden değerlendirilmemektedir. Her klinik ya da doktor kendi verdiği karar ile bir kürtaj fiyat aralığı belirlemektedir.

Bu noktada, kürtaj fiyatlarının belirlenmesinde genellikle kullanılan malzeme ve steril ortam gibi çeşitli etkenler etkili olabilmektedir. Diğer yandan doktorun tecrübesi ve hastanenin özel olup olmaması da bu konuda fiyat performansının değişmesine yol açmaktadır. Dolayısıyla, net ve kesin bir fiyat söylemek doğru değildir.

Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürmektedir?

Kürtaj işlemi genellikle gebeliğin kaç haftalık olduğu ile ilişkili olan bir süre içerisinde yapılmaktadır. Genel olarak vakumlu kürtaj yöntemi kullanılan günümüzde, bu işlem dakikalar içerisinde son bulmaktadır.

Tam bir süre verilemese de ilk haftalarda olan kürtaj işlemlerinde dakika aralığı 5 ila 10 dakika arasında değişmektedir. Bu işlem süresi gebeliğin devam ettiği haftanın uzunluğuna göre artış göstermektedir. Kürtaj işlemi sırasında sedasyon anestezi yöntemi kullanılmakta ve hafif bir doz uygulanmaktadır. Anestezi uygulamaları genellikle, 15 ya da 20 dakika kadar etki gösterebilmektedir.

Kürtaj İşlemi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kürtaj işlemi anestezi alsanız bile da bir ameliyat olarak görülmemelidir. Daha çok 5 ya da 10 dakika gibi kısa bir sürede sonuçlanan kürtaj işleminde öncesinde bazı konulara dikkat edilmelidir. Bu noktada, kürtaj işlemi için randevu alan kişi anestezi uygulaması yapılacağı için 4 ya da 5 saat öncesinde yeme ve içme işlemini sonlandırmalıdır. Yine aynı şekilde sigara kullanan kişiler, sigara içmeyi 4 ila 6 saat arasında bırakmalıdır.

Aynı şekilde kürtaj öncesinde kan ilacı kullanılıyorsa alınmamalı ve kan grubu bilgisi kontrol edilmelidir. Bu noktada, bir diğer önemli nokta ise; kürtaj sonrası bakım için bir yakın ile birlikte gelinmesidir. Kısa bir işlem olmasına rağmen anestezi etkisi bazen insanlarda baş dönmesi ve halsizlik gibi sorunlar yarattığı için refakatçi ile gelinmesi önemlidir.

Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kürtaj işlemi öncesinde dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedilmişti. Şimdi de kürtaj sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar ise genellikle sağlık amaçlıdır. Bu noktada, kürtaj işlemi sonrası bulantı yapabilecek yiyeceklerden kullanılmamalıdır. Aynı zamanda anestezi alındığı için araç kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Kürtaj sonrası doktorun verdiği ilaçlar alınmalıdır. Kanama ya da ağrı şiddetli ise doktora gidilmeli bu nedenle bu takip devam etmelidir. Kürtaj işlemi sonrası doktor kontrolüne 2 hafta sonra gidilmeli ve cinsel bir ilişki sakınılmalıdır. Aynı zamanda küvette banyo yapılması önerilmez aynı zamanda yüzmekte sakıncalı olabilir.

YouTube video

Düşük Sonrasında Kürtaj Gerekli Bir İşlem Midir?

Düşük tanımı, gebelik materyalinin vücuttan ayrılması ile oluşan durumlarda kullanılmaktadır. Bu durum bazı kişilerde tam olarak gerçekleşirken bazı kişilerde kısmen olmaktadır. Tam düşük yapan kişilerde; gebelik dokusunun bir kısmı düşmeyi bekler, eğer düşmez ise kürtaj uygulanması gerekir. Aksi takdirde, rahim içerisinde kalan kısım enfeksiyon gibi farklı hastalıkların oluşmasına neden olabilmektedir.

Kürtaj Risk Barındırmakta Mıdır?

Kürtaj, steril bir ortamda tek kullanımlık aletler ile yapılmalıdır. Bunun dışında steril olmayan bir ortamda bazı enfeksiyonel sonuçlar doğurması muhtemeldir. Ancak genel olarak kürtajda bir riskten bahsetmek neredeyse imkansızdır. Bu süreçte oluşabilen bazı riskler; rahim delinmesi, kanma, gebeliğin alınamaması; enfeksiyon ve rahim içinde yapışmalar olması ve anestezi nedeniyle bir sorun oluşabilmektedir. Ancak, dikkatli ve uzman bir ekip ile bu riskler sıfıra indirilmektedir. Dolayısıyla, genel olarak bulunan riskler, ekibe, doktora ve kullanılan malzemelere bağlıdır.

Kürtaj Nerede Yapılır?

Kürtaj işlemi hastane ya da sağlık merkezlerinde yapılabilmektedir. Devlet hastanelerinde; yapılan kürtaj işlemlerin özel kliniklerde olduğu gibi bazı kurallar ve yasal çerçeveler etrafında ilerlemektedir. Özellikle 10 hafta altında olan ya da 18 yaşını geçmemiş kişilere kürtaj uygulanmamaktadır.

Bu noktada, bekar kadınların 18 yaşını geçmiş; ve 10 haftayı doldurmamış olması durumunda partnerinden izin alması gerekli değildir. Ancak evli bir kadın gebeliğini sonlandırması için eşi ile birlikte karar vermesi gerekmektedir. Aynı zamanda gebeliği belirli bir sebeple sonlandırmak zorunda olan kişiler de bu işlem için; doktor ve sağlık kurulu tavsiyesi ve izni almalıdır.

Kürtaj İşlemi İçin Diğer Nedenler Nelerdir?

Gebelik sonlandırmak kürtaj işlemi nedenleri arasında en bilindik nedendir. Ancak, tek neden gebeliğin sonlandırılması değildir. Bu noktada, kürtaj işlemi hangi nedenlerle ve hangi durumlarda uygulanmaktadır? Kürtaj işlemi, kadın ve rahim sağlığı açısından uygulanan bir işlemdir.

Özellikle vajinada oluşan kanama, menopoz dönemi öncesinde ve sonrasında, rahim içerisinde biriken iç tabakanın çıkarılması; düzensiz regl kanaması ve rahim kalınlığı gibi sebepler ile kürtaj işlemi yapılabilmektedir. Bu nedenle kürtaj işlemi; için kadın ve rahim sağlığı konusunda oldukça önemli bir sağlık işlemi denilebilir.

Kürtaj İşlemi İstanbul

Kürtaj yaptırmak isteyen İstanbul sakinleri bu konuda pek çok farklı seçeneğe sahiptir. Özel kliniklerden devlet hastanelerine kadar pek çok sağlık merkezinde kürtaj işlemi uygulanabilmektedir. Bu nedenle, kürtaj istanbul; içerisinde uygulamak isteyenler en uygun mekanı ve yeri tespit ederek iletişime geçebilir. Ancak bu konuda; steril bir ortam olmasına, deneyimli ekibe ve alanında uzman olan bir doktor tarafından; işlem yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. İstanbul kürtaj fiyatları konusunu da göz önüne alıp Sizde kürtaj ile ilgili hizmet almak için yukarıdaki konulara dikkat ederek, en uygun yeri seçebilirsiniz.

Vakit Kaybetmeyin
Aklınıza takılan bir çok konuda bizimle iletişime geçebilir muayene için randevu alabilirsiniz.